Bestellen

Wim Kuijper, de man achter ‘Bijt’

Kweeksets-KiemenKweken-Bijt-Wim-Kuijper
“Tuinieren is weer een populaire vrijetijdsbesteding voor jong en oud”

“Producent en consument zo dicht mogelijk bij elkaar zodat er super-vers gegeten kan worden”

Tijdens mijn jeugd, op de boerderij van mijn vader en opa, is het agrarische leven mij met de paplepel ingegoten. Zo gauw ik kon lopen scharrelde ik door de moestuin achter mijn opa aan. Later in mijn jeugd ontwikkelde deze natuurlijke interesse zich snel tot een passie voor het kweken van groente en fruit op de vruchtbare Zeeuwse klei naast ons huis.

Zoals te verwachten was ging ik naar de landbouwschool. Tegen het einde van mijn studie kwam ik in aanraking met een groep jonge boeren met wie ik de ‘Zeeuwse Vlegel’ leven inblies. De Zeeuwse Vlegel was in 1987 een van de eerste, producenten van streekproducten. Tarwe geteeld op Zeeuwse akkers, meel gemalen op een Zeeuwse molen (met wieken!) Broden gebakken door Zeeuwse bakkers.

Na tientallen jaren werken in de agrarische sector ben ik letterlijk en figuurlijk weer dichter bij mijn roots gaan werken. Al vanaf de eerste aardbei die ik direct van de plant in mijn mond stopte wist ik dat dit de manier is waarop (klein)fruit ooit bedoeld was. Daarom heb ik 1997 onze ouderlijke boerderij omgetoverd tot zelfplukboerderij ‘de Stelle’, bezoekers konden het vers geplukte fruit direct op eten of ter plaatse verwerken tot jam. Het bedrijf groeide als kool, met vele bezoekers.

Later vond ik het tijd om mijn kennis met de volgende generatie te gaan delen. Er volgde een periode van 12 jaar in het groene onderwijs. Hier ontdekte ik dat de interesse voor het zelf kweken van voedsel snel afneemt. Mensen, en zeker de jongere generatie, lijken de band met voedselproductie en de herkomst van hun voedsel te verliezen.

Aan de hype van de AH-moestuintjes en diverse andere kweeksets te zien, willen mensen zich wél inzetten om iets te kweken. Tot mijn spijt zag ik echter vele van deze kweeksets mislukken. Zelfs met mijn vele jaren tuinbouwervaring lukte het niet altijd om succesvol groente te kweken met deze setjes. Dit heeft me geïnspireerd om hier wat aan te veranderen.

Na 3 jaar onderzoek en testen is het gelukt om de BIJT-kweekset te ontwikkelen. Mijn kweeksets werken op water, groeien snel (max. 2 weken), doen het altijd en produceren heerlijke, gezonde kiemgroenten opgegroeid uit biologische zaaizaden! Wat wil je nog meer? Zó wordt tuinieren weer voor iedereen toegankelijk.

De kweeksets van Bijt worden allemaal door mij (Wim) persoonlijk met de hand gemaakt en gecontroleerd. Hierdoor kan ik garanderen dat elke set en elke zaadpad perfect is!

Kweeksets-KiemenKweken-Bijt-onze-producten
“Ik kijk uit naar het moment dat heel Holland kweekt”