Bestellen

Op bezoek bij BIJT gebruiker Nienke

Kweeksets-KiemenKweken-Bijt-Nienke
“Over zelfgekweekte groente heb je veel meer controle”

“Als je actief wilt leven moet je goed voor je lichaam zorgen. Dit begint met goede voeding.”

Op een heldere maar koude oktoberochtend ga ik in Middelburg op bezoek bij Nienke, een online marketeer met een passie voor sport en gezond eten.

Direct bij binnenkomst in het lichte appartement in het centrum van de stad is te zien dat dit het huis is van een actieveling. In de hal leunt een longboard tegen een muur behangen met foto’s van vriendinnen, surfen en verre reizen. Grote ramen in de woonkamer en keuken geven uitzicht op een schildersatelier, en aan de andere kant de beroemde Middelburgse Oostkerk. De kamer is versierd met een tiental kamerplanten en aan de muren hangen vele kleine kunstwerken. In een hoek staat een surfplank, en in een andere een didgeridoo.

Met een cafetière zet ze verse koffie, en het gesprek gaat direct over voedsel. Op het aanrecht ligt een in papier verpakt stuk geitenkaas “Ik haal zo veel mogelijk uit de biologische winkel”. Het is tegenwoordig moeilijk om erachter te komen waar voedsel vandaan komt en wat ze er allemaal mee hebben gedaan. Hoewel een biologische super geen garanties biedt voelt het toch beter om de boodschappen daar te doen. In de stad zitten er meerderen op loopafstand, maar het lukt niet om daar alles te verkrijgen.

Zelf kweken is een goede oplossing. “Ik ben opzoek naar een huis met tuin zodat ik nog meer groente zelf kan kweken. Voor nu moet ik het nog doen met mijn vensterbank’’. Op de vensterbank staan drie kweeksets met kiemgroenten in verschillende stadia. Ze start de kweeksets met tussenpozen van een week of meer, zodat er altijd eentje vers is. Over zelfgekweekte groente heb je veel meer controle. Je ziet waar het vandaan komt.

Nienke is vaak met haar surfplank te vinden op het strand van Domburg. Deze actieve levensstijl wil ze ook doorgeven aan anderen. Toen ze in Nieuw-Zeeland woonde gaf ze watersportlessen aan jongeren. “Wanneer ze de angst van ‘ik kan het niet’ hebben overwonnen en midden op het water zitten beginnen ze na te denken”. Op buitenlandse scholen is het vaak heel normaal om minimaal één keer per jaar een dergelijke activiteit te ondernemen. “Het is mijn toekomstdroom om ooit aan zo’n programma in Nederland mee te kunnen werken.”

Tijdens de gesprekken kookte ze ijverig door. Quinoa, ovengebakken pompoenen, spinazie, geitenkaas, amandelen en natuurlijk de zelfgekweekte broccolikiemen gingen in een grote kom. Al deze verse ingrediënten zitten boordevol vitaminen en natuurlijke smaakstoffen om volop van te genieten. Eigenlijk zijn alleen een snufje zout en peper genoeg om het geheel op smaak te brengen, maar een extra plukje verse kiemen er bovenop maakt het helemaal af!

Naar recepten

Kweeksets-KiemenKweken-Bijt-quinoa
“Natuurlijk de zelfgekweekte broccolikiemen”